HTML

Szolidaritás Zsanettel

Új formáját szeretnénk kipróbálni az aláírásgyűjtésnek. Abban reménykedünk, hogy a blogforma könnyen kezelhető lesz. Mindannyian ismeritek E. Zsanett ügyét. Most, hogy nem csak az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW), hanem az Amnesty International is megszólalt az ügyben, úgy érezzük, eljött az ideje, hogy mi is felszólaljunk, és megvédjük a nőket az erőszakkal szemben, méghozzá törvényeink és igazságszolgáltató rendszerünk megjavításának ösztökélésével. Európai színvonalú, diszkrimináció mentes igazságszolgáltatást szeretnénk honfitársainknak! Ez a blog nem vitahelynek készül. Kérjük, hogy csak azok írjanak blogunkra, akik aláírják nyilatkozatunkat. Akik bármilyen más céllal jönnek, azok hozzászólását törölni fogjuk. Kérjük, aki csatlakozni kíván, írja le nevét, foglalkozását és a helységet, ahol él. _______________________ ________________________ KÜLDJÉTEK EL EZT A LINKET AZOKNAK, AKIKRŐL ÚGY GONDOLJÁTOK, HOGY ÉRDEKLI ÉS CSATLAKOZNA! _______________________ ____________________ http://szolidaritaszsanettel.blog.hu/2008/06/01/szolidaritasi_nyilatkozat_es_felhivas

Utolsó kommentek

  • oázis: Kedves Csatlakozók! Az ügy ideiglenesen lezárult. Sajnálatosan ironikus, hogy jelenleg annak kell örüljünk, hogy a feltehető erőszaktevők a bírói indoklás miatt valószínűleg nem fogják folytatni Zsanett zaklatását, bántalmazását, most már valamilyen bíróság előtt. A bíró lényegében hiteltelennek, ellentmondásosnak, nem hihetőnek minősítette a vádlott személyek állításait, ártatlanságukat kétség... (2012.06.22. 08:40) Csatlakozz! Szolidaritási nyilatkozat és felhívás.
  • oázis: Kedves Csatlakozók! Az ügy ideiglenesen lezárult. Sajnálatosan ironikus, hogy jelenleg annak kell örüljünk, hogy a feltehető erőszaktevők a bírói indoklás miatt valószínűleg nem fogják folytatni Zsanett zaklatását, bántalmazását, most már valamilyen bíróság előtt. A bíró lényegében hiteltelennek, ellentmondásosnak, nem hihetőnek minősítette a vádlott személyek állításait, ártatlanságukat kétség... (2012.06.21. 20:23) Szomorú nap ez a mai, minden megerőszakolt nőre nézve!
  • janiki: Csatlakozom! Az első perctől hiszek Zsanettnak! (2010.12.20. 23:15) Csatlakozz! Szolidaritási nyilatkozat és felhívás.
  • csilla82: Csatlakozom. Zsanett azért is teszi, mert tudni szeretne tükörbe nézni. Aki hallgat, önmagának ad egy újabb pofont. Vannak, akiknek igazságérzete az idővel sem törik mem, az akarat pedig csak erősödik. Én szerintem sosem késő. Ez az ügy azt jelzi, valami már megmozdult a társadalomban, valaki föllépett, valaki vállalta, a társadalom szolidarít, vitatkozik - de még csikorognak a fogaskerekek. Ak... (2010.11.15. 06:46) Csatlakozz! Szolidaritási nyilatkozat és felhívás.
  • TMS70: Csatlakozom! Zsanett hős, hogy küzd, elemeztem minden hírt, ahol lehetett, forrástól függetlenül, Neki hiszek, bár ha hallgat, nyugta lett volna, mint hallgat majdnem minden rendőráldozat bármilyem ügyben, akár kisebb, akár nagy, mert pontosan és jól tudja, reálisan közel semmi esélye. Én ezt tettem, nem vagyok büszke rá, mikor átlag magyar diákférfiként a 90-es évek közepén, nagyváros főterén m... (2010.06.20. 22:20) Csatlakozz! Szolidaritási nyilatkozat és felhívás.
  • Utolsó 20

Linkblog

Szomorú nap ez a mai, minden megerőszakolt nőre nézve!

2012.06.20. 20:19 oázis

 

Szomorú nap ez a mai, mind az igazságszolgáltatásra, mind minden megerőszakolt nőre nézve!

 

 http://velvet.hu/blogok/helyszinelo/2012/06/20/zsanett-ugy_megszuntettek_a_rendorok_elleni_eljarast/

 

Egy nap valaki beszélni fog, mert nem bírja tovább magában tartani.

Valaki, aki első kézből ismeri a részleteket,

és/vagy részt vett a bizonyítékok eltüntetésében.

Mi azt már nagy valószínűséggel nem fogjuk megélni, de azért a remény hal meg utoljára.

 

1 komment

MI BAJ VOLT ZSANETT? - Mihalicz Csilla kétrészes interjúja a Nők Lapjában

2010.03.30. 15:48 oázis

Mi baj volt, Zsanett?

 

 

Első rész:

www.nlcafe.hu/noklapja/20100318/mi_baj_volt_zsanett_-_ketsegek_es_kerdesek_egy_nemieroszak-ugyben/

Az interjú második része 2010. Március 24-én jelent meg a Nők lapjában: az interjú végén egy érdekes kérdéssel:

"Bizonyíték-e a nemi erőszak sértettjének és vádlottjának szexuális élete?"

Talán nem csodálkozhatunk azon, hogy a nőkkel szemben meglehetősen előítéletes igazságszolgáltatási rendszerünkben a sértett nemi életét fel lehet tárni, kirakatba lehet tenni, de furcsa módon a vádlottakét nem! Az érdekes részleteket lásd a cikkben. 

(mihelyst felkerül a netre a második rész linkje, azt is kitesszük ide)

A cikk arról is beszámol, hogy a bíróság által beidézett igazságügyi szakértő Dr. Kovács József, aki a korábbi ellentmondásokat volt hivatott feloldani, megerősítette Dr. Bagdy Emőke pszichológus korábbi szakvéleményét, mikor arra a következtetésre jutott, hogy a sértett "nem konfabulál, nem fabulál és nem szimulál".

Még nem késő csatlakozni szolidaritási felhívásunkhoz! Tegyük ezt meg minden nőért, akin erőszakot követnek el, de nincs bátorsága elmenni a hatóságokhoz!

 

szolidaritaszsanettel.blog.hu/2008/06/02/szolidaritasi_nyilatkozat_es_felhivas

 

alkohol ajánló állat állatok állatvédelem álmok álom álomvilág art autó baba mama balaton bank barátok barátság bicikli biznisz blog boldogság bor budapest buli bulvár busz csajok család dal dalszöveg depresszió design diéta divat dvd edzés egészség egészséges életmód egyetem éjszaka élet életem életem nem mindennapjai életérzés életképek életmód életünkélet életmód ezotéria élet gondolat ébresztő közélet kritika megmondás tudomány vélemény élmény élmény beszámolók élmények ember én énblogépítészet építkezés érdekes érdekesség erotika érzéseim érzések esküvő étel ételek étterem ezotéria falusi turizmus fantasyférfi film filozófia foci fogyás fogyókúra fotoblog fotóblog fotók fotózás főzés game games gasztró gasztro gasztronómia gondolat gondolataim gondolatébresztő gondolatok grafika gyerek halál ház házasság hírek hit hitel hobbi hülyeség humor informatika ingatlan ingyen internet írás írások irodalom iskola isten japán játék játékok jog kaja kaland kép képek képregény   kert kommunikáció koncert konyha könyv konzol környezetvédelem közélet közlekedés közösség kreatív kritika külföld kult kultúra kutya lakberendezés lélek letöltés life linux london magyar magyarország manga marketing médiameg mondás meleg mese metal minden mindennapok mobil motor mozi music művészet napló novella nyelv oktatásonline marketing önmegvalósítás őszinte őszinteség ötletek otthon párkapcsolat party pasik pc pénz photo pina poén póker pop pornó pszichológia rádió rajz recept receptek regény reklám repülés retro rock rólam sci_fi sex sorozat sport szerelem szerepjáték szeretet abszurd színház szórakozás tánc tanulás társadalom tech terhesség természet történelem történet tudomány turizmus utazás vallás kerékpár  vélemény vers verseny vicc vicces vidék videó világ zenezene ajánló zenekar barátság rólam web

 

Szólj hozzá!

HOGYAN HAGYJA CSERBEN IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁSI RENDSZERÜNK AZ ÁLDOZATOT, A ZSANETT- ÜGY AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS CSŐDJE

2010.03.09. 10:19 oázis

 

A bizonyítás persze lehetetlen volt, ez már az első pillanattól látszott. Hogyan fog egy nő bizonyítékot találni öt rendőr ellen, mikor az ő puszta szava áll szemben öt rendőrével? Lásd a nyomok eltüntetésének feltárását a független jogászok által elvégzett vizsgálatban:

  

http://tasz.hu/hu/politikai-szabadsagjogok/zsanett

Mivel az ügyészség nem vitte bíróságra az ügyet, E. Zsanett kénytelen volt pótmagánvádas eljárást kezdeményezni.  Ne hagyjuk őt egyedül ebben a küzdelmében. Kérek mindenkit, hogy csatlakozzon szolidaritási blogunkhoz!

 

itt:

szolidaritaszsanettel.blog.hu/2008/06/02/szolidaritasi_nyilatkozat_es_felhivas

 

ÖSSZEFOGLALÓ AZ ELSŐ FOKÚ ÍTÉLETHIRDETÉSRŐL:

 

index.hu/bulvar/2010/03/08/zsanett-per_elsofoku_itelet/

 

Szólj hozzá!

"Zsanett igazat mond" - az ügyészség miért nem vette tekintetbe Magyarország egyik leghitelesebb pszichológusának szakvéleményét?"

2009.10.30. 07:13 oázis

"Zsanett igazat mond" - az ügyészség  miért nem vette tekintetbe Magyarország egyik leghitelesebb pszichológusának, Bagdy Emőkének a szakvéleményét?

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/zsanett-igazat-mond-2001227

http://webcast.tv2.hu/tenyek/index.php?m=video&video_id=403958

Rettenetes, hogy milyen meghurcoltatáson kellett Zsanettnek és családjának átmennie!

Csatlakozzatok és fejezzétek ki együttérzéseteket az áldozattal és családjával!

Itt megtehetitek:

http://szolidaritaszsanettel.blog.hu/2008/06/02/szolidaritasi_nyilatkozat_es_felhivas

Szólj hozzá!

Címkék: erőszak rendőrök zsanett

Támogasd Zsanettet és családját együttérzésed kifejezésével!

2009.08.31. 14:06 oázis

Itt csatlakozhatsz hozzánk:

http://szolidaritaszsanettel.blog.hu/2008/06/02/szolidaritasi_nyilatkozat_es_felhivas

Részletek a tárgyalásról:

„Következetes, összefüggő és élményszerű volt, amit E. Zsanett elmondott” - ezt mondta szerdán, a Fővárosi Bíróságon az a XIII. kerületi rendőrtiszt, aki 2007. május 4-én elsőként hallgatta meg részletesen az állítólag rendőrök által megerőszakolt fiatal lányt. Egy másik vizsgálótiszt, egy rendőrnő, aki régebbről is ismerte E. Zsanettet, azt mondta a tárgyaláson a lányról: „ahogy kinézett, az teljesen megfelel annak, ahogyan egy ilyen bűncselekmény sértettje kinéz”.

"A Fővárosi Bíróságon szerdán folytatódott perben 8 rendőrtisztet hallgattak meg tanúként. A tárgyaláson elhangzott: a XIII. kerületi rendőrkapitányságon, ahová E. Zsanett és családja, mint ottani lakosok segítségért és tanácsért fordultak, többen is meghallgatták a lányt. Az a vizsgálótiszt, aki korábbról ismerte E. Zsanettet és családját, alig 2 órával a történtek után beszélt vele. A rendőrnő, aki korábban már több erőszak áldozatának ügyét is vizsgálta, azt mondta: a lány eléggé magába volt roskadva, zilált volt és összegörnyedt, nem láttam rajta sem alkohol, sem kábítószer hatását. E. Zsanett úgy viselkedett, mint amikor egy nő szégyelli magát, összekuporodott, lehajtotta a fejét."

”A XIII. kerületi rendőrkapitányság egy másik tisztje, aki az első részletesebb meghallgatást lefolytatta, így idézte fel a történteket: hihetetlen történet volt, lehet, hogy pont azért igaz, mert annyira hihetetlen. A feletteseinek minden esetre azt jelentették: úgy néz ki, valós a bejelentés. "

 

Hová tűntek a felvételek, melynek létezését eredetileg három ügyész is igazolta aláírásával?

http://index.hu/bulvar/2009/06/17/a_rebisz_bukott_parancsnokat_is_beideztek_a_zsanett-perben/


http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=260940

Szólj hozzá!

Címkék: közélet személyes per fenyegetés bíróság szabadság rendőrök súlyos együttérzés szolidaritás zsanett büntetőper szexuális kötelességszegés pótmagánvád erőszakos közösülés

Fontos részlet a TASZ által összehívott független jogi bizottság jelentéséből.

2008.11.13. 23:48 oázis

 


"Görög Éva, a hatóság által kirendelt szakértő szakvéleménye kínosan pontatlan, téves (iratellenes) adatokat tartalmaz, és állításai nem ellenőrizhetők, mivel az elvégzett teszteket állítólag nem őrizte meg, és hangfelvételt sem készített, tehát nem dokumentálta kellően a vizsgálatot. Ráadásul a nyomozás során Görög Éva pszichológus szakértő meghallgatásánál a jegyzőkönyv szerint csak a szakértő asszony és az ügyész volt jelen. Ennél a nyomozási cselekménynél azonban a Be. 185. § (1) bekezdése szerint a gyanúsított, a védő és a sértett (természetesen a sértett képviselője ugyancsak) is jelen lehet. Nincs utalás a jegyzőkönyvben arra, hogy e személyek értesítése miért nem történt meg. A Bizottság álláspontja szerint jelzésértékű, hogy a sértett szavahihetőségét megkérdőjelező orvosszakértő, Molnár Miklós meghallgatása során értesítés hiányában szintén nem lehetett jelen a sértett vagy képviselője. Szintén említésre méltó, hogy a szakértők kirendeléséről szóló határozatokat jogsértő módon a sértett és képviselői csak a szakvélemények elkészülte után kapták meg, így lehetetlenné téve az esetleges érdemi fellépést (például a panasztételt) a szakértők kirendelése ellen.
Bagdy Emőke, a sértett által felkért igazságügyi szakértő szakvéleményének bizonyítékok köréből való kizárására adott indokolás a Bizottság álláspontja szerint a nem helytálló, sőt a szakvélemény érdemi indokolás nélküli kizárása mérlegelési jogkörön túlmutat. A „szexuális erőszak kétségkívül lezajlott” kitétel nem jelenti a büntetőjogi felelősség megállapítását, még csak nem is a konkrét gyanúsítottakra vonatkoztat, önmagában egyébként sem teszi az egész szakvéleményt megalapozatlanná – márpedig ezen állítás miatt zárták ki a bizonyítékok közül a Bagdy-szakvéleményt, mely a Bizottság szerint arra mindenképpen alkalmasnak tűnik, hogy kételyeket támasszon a hatóság által kirendelt eredeti szakértő véleményét illetően. A Bizottság felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy Bagdy Emőke igazságügyi szakértő, aki az igazságügyi pszichológia megbecsült szaktekintélyének számít, és több évtizede dolgozott igazságügyi szakértőként, a Zsanett-ügy miatt – pontosabban az ügyben adott szakvéleményének bizonyítékok közüli kirekesztése miatt – visszavonult az igazságügyi szakértői munkától, azzal az indokolással, hogy ilyen állapotú igazságügyet nem kíván tovább szolgálni."

 

http://tasz.hu/hu/politikai-szabadsagjogok/zsanett

Szólj hozzá!

Címkék: jelentés erőszak bizottság rendőrök zsanett áldozat tasz független jogi szakértői

Csatlakozz! Szolidaritási nyilatkozat és felhívás.

2008.06.02. 19:26 oázis

 

2007. május 4-én Budapesten E. Zsanett bejelentést tett arról, hogy szolgálatban lévő rendőrök az éjszaka folyamán megerőszakolták. (Lásd E. Zsanett nyilatkozatát az ügyről: http://webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video\&video_id=376061)
 

Mit állapított meg E. Zsanettről és az őt ért erőszakos cselekményről a szakterületén egyik legismertebb hazai szakember, Bagdy Emőke?: „A pszichés vizsgálat alapján egyértelmű, hogy az erőszak megtörtént, és Zsanett nem mesél, nem torzít, és nem színezi ki az eseményeket”- Lásd az erről szóló cikket: http://www.origo.hu/itthon/20070824-uj-pszichologus-szakertoi-velemennyel-tamasztjak-ala-zsanett-allitasat.html

 
Az ügyészség meglehetősen sok ellentmondással és tisztázatlansággal terhes vizsgálódás után a nyomozást megszüntette, indoklásuk szerint bűncselekmény hiányában.
 
Igazságszolgáltatásunk a szexuális erőszak-cselekményekkel kapcsolatban még mindig nem látja el alapfeladatát, a tények feltárását. Hatóságaink tevékenysége az ilyen ügyekben sokszor a sértett nők vallomásainak megingatására összpontosít, miközben elnézőek a gyanúsított férfiak álláspontjának ellentmondásaival szemben. Nem érvényesül a büntetőeljárás alapelve, melynek értelmében: "a vád, a védelem és az ítélkezés egymástól elkülönül".
 

Az Amnesty International éves jelentése szerint is kritikus a nők helyzete Magyarországon:

 

"A megerőszakolt nőknek kevés esélyük van az igazságszolgáltatásra. Okként a politikai akarat hiányát, a széles körben elterjedt társadalmi előítéleteket és az együttérzés nélküli igazságszolgáltatási rendszert emelték ki." 

(http://index.hu/politika/belfold/ai2008/)

Az egyik legfőbb probléma, hogy a magyar joggyakorlatban sokszor már a nyomozás során elsikkadnak a pszichés kényszerítésre utaló bizonyítékok, és így a nemi erőszakot egyedül a fizikai sérülések meglétéhez kötik, nem pedig a beleegyezés hiányához.

 
Az események tanulságaként egy dolgot egészen biztosan leszűrhetünk: E. Zsanettet cserben hagyta saját országa. E. Zsanettet a média támogatásával nagy nyilvánosság előtt meghurcolták azok, akiknek érdeke a mindennapi erőszak - és az erőszak elhallgatásának, eltussolásának - fenntartása.
 
Ez az ügy mindenkit érint, aki a rendőrségtől védelmet, az igazságszolgáltatástól pedig igazságszolgáltatást vár.
 
Szolidaritásunkat fejezzük ki E. Zsanettel, egyúttal követeljük a korábbi ügyészségi nyomozás felülvizsgálatát, kérjük, hogy tárják fel annak ellentmondásait, hiányosságait, és indítsanak új nyomozást az erőszak tárgyában, ezúttal a katonai ügyészség bevonásával.
 
Sürgetjük, hogy a magyar törvényhozás alakítsa át a Büntető törvénykönyvet - az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW) 2002. és 2007. évi felszólításainak is eleget téve -, oly módon, hogy a szexuális bűncselekményeket a szexuális önrendelkezés jogának megsértéseként, a nemi erőszakot pedig beleegyezés nélküli aktusként határozzák meg.
 
Igazságot kérünk E. Zsanettnek, és vele együtt minden, erőszakot elszenvedő honfitársunknak.

1977 komment

Címkék: média politika család közélet erőszak vallomás megmondás védelem együttérzés szolidaritás bűncselekmény vád ítélkezés erőszakos közösülés gyanúsítottak

süti beállítások módosítása